På selve solvervsdagen, 21. desember,
skulle ølet være ferdig og kunne smakes på.
Juleøl er som oftest et mørkt og alkoholsterkt øl som blir solgt ved juletider, og er en tradisjon som strekker seg mer enn 1500 år tilbake i tid.
Brygging av øl til jul er i Norge en tradisjon som strekker seg tilbake til viktigtida. Det har til tider vært påbudt for alle større gårdsbruk å brygge juleøl og dele med naboene. Straffen kunne være så streng som å miste gården, og bli landsforvist. Maten var mindre viktig (kjøtt var ikke engang tillatt i fastemåneden desember, sannsynligvis bare fisk og det het derfor tidligere å «drikke jul» i betydninga «feire jul» jfr. Haraldskvedet. Gulatingsloven påla bøndene å brygge øl. Hadde han ikke brygget på tre år, kunne han risikere å miste alt han eide, halvparten til biskopen,og halvparten til kongen. I de siste hundre årene er imidlertid tradisjonen med hjemme- og gårdsbrygging i stor grad blitt overtatt av kommersielle bryggerier. Det tradisjonelle juleølet fra bryggeriene var et sterkøl med alkoholstyrke som ekpsortøl og bokkøl, dvs fra 4,75 % og høyere.Kilde
På vei til Hvaler for å kjøpe julegaver...over Stokken var sola i ferd med å gå ned.
Om vørterølbrygging sies det at ved rett temperaturskal humleog gjær settes til, så skal det kaukes (hoies og gaules) for å skremme bort onde makter som kan ødelegge brygget.
Kilde: VG,19.des
For den som ønsker å få mer innsikt i kultur rundt øl og ølbrygging, kan det være nyttig å gå inn på disse sidene:
http://ostfoldmuseene.no/ukategorisert/juleforberedelser-og-tradisjoner-olbrygging/
Juleølet
http://tradisjoner.no/text30.html
http://www.arild-hauge.com/mead.htm
http://henning58.wordpress.com/2013/01/26/hvorfor-kaller-man-ikke-ol-for-bjor-i-norge/
http://de.wikipedia.org/wiki/Altskandinavische_Feste