Quantcast
Channel: Vilt og vakkert
Viewing all 3403 articles
Browse latest View live

Mandagstema; Gul

$
0
0



Påskeduken fikk jeg av en tante for mange år sida. Nå ligger den klar på strykebrettet sammen med tilhørende servietter. Innlegget mitt for i går handler også om farven gul, så her blir det dobbelt opp.




Stingene er sydd med symaskin, men likevel kan det nok kalles håndarbeid... har i alle fall fått det inntrykket av dem som selger slike duker  f. eks. i Helleas.




Hva har skjedd?

$
0
0



Er det påska som er medvirkende til å jeg har fått en statestikk der kurven skyter rett til værs? Har aldri hatt så mange besøkende noengang før. Det er ekstra hyggelig at folk finner interesse av hva jeg legger ut. Litt påskestoff fenger visst!
Velkomne skal dere være alle som en, og go´påske. Må det bli en fin høytid for dere alle uansett om  dere befinner dere i byen, på landet, ved sjøen, til fjells eller uten for landets grenser.





Påskeharen

$
0
0

Hvorfor har vi påskeharen?



I Norge er ikke påskeharen så veldig vanlig, men den er blitt mer og mer kjent de siste årene. Stadig oftere ser vi påskedekorasjoner og godterier med haremotiv. Tradisjonen med påskehare kommer opprinnelig fra Tyskland, og er et symbol på fruktbarhet. Tyskerne tok påskeharen med seg til USA, og der er den blitt veldig vanlig.Kilde
Påskeharen er i følge tradisjonen en hare som maler påskeegg. Han gjemmer dem  i hagen påskedags morgen, slik at barna kan finne dem når de våkner.
På begynnelsen av 1700-tallet, startet tradisjonen med at barna lette etter påskeegg i hagen påskemorgen. Noen tror derfor at påskeharen utviklet seg som en forklaring til barn i byen, på hvor eggene kommer ifra.Kilde 
Jeg klarte ikke å stå i mot denne herlige lille koppen fra Wedgewood. Det blir påskegave til Saga. Den skal være hennes kopp på Lia. Etter hvert kan jeg lese historien om haren høyt, ho kan krype opp i fanget mitt, og vi kan kose oss i påsketeppet som snart må bli ferdig!!

Dette er en historie fra gresk mytologi.
Det var en gang en liten fugl som hadde bygd redet sitt i gresset, og lagt eggene sine i redet. Da kom kjempen Orion gående. Orion var en jeger som ikke sparte noen liv, men slo i hjel alle dyr han kom over. Fuglen bad Orion pent om ikke å trampe i stykker reiret, men han bare lo hånlig, og knuste både reiret og eggene med den store foten sin. Fuglen gråt og sørget over eggene sine, og var fra seg av sorg. Da kom vårens gudinne, Ostara, gående. Hun spurte hva som var i veien, siden fuglen gråt så sårt. "Orion har trampet i stykker reiret mitt, og eggene mine ble knust!" gråt fuglen. "Da forstår jeg at du sørger, men kan du ikke bygge et nytt reir?" spurte hun. "Jeg tør ikke så lenge Orion er i nærheten, for han er så stor og sterk at ingen kan hamle opp med ham. Å, jeg skulle ønske at jeg var et annet dyr! Jeg skulle ønske at jeg var så rask og lur at jeg kunne lure Orion." Da spurte gudinnen om fuglen ville at hun skulle forvandle den til et sånt dyr. "Å ja!" sa den vesle fuglen. Gudinnen forvandlet fuglen til en hare, og ga den navnet Lepus. Haren, som hadde vært en fugl, tok et prøvende hopp, ristet litt på ørene og sa: "Så merkelig det føles. Så lange ører jeg fikk! Og for noen sprang jeg kan gjøre!" Den hoppet begeistret rundt omkring, og var lykkelig over den store forandringen som hadde skjedd med den. "Nå skal jeg nok klare å lure jegeren Orion! Takk for at du forvandlet meg!" Så hoppen haren avgårde og øvde seg i å gjøre brå kast og finter som skulle lure jegerens hunder.
Jegeren Orion fortsatte å drepe alle dyr han så, og skape frykt og ulykke overalt hvor han kom. Haren Lepus ble kjent med en stor og en liten bjørn, og sammen bestemte de seg for å prøve å ta livet av Orion. Men dette kunne de ikke greie på egen hånd, og derfor ropte de på Gaia, som var jordens mor. "Gaia! Gaia! Jordens mor! Hjelp dyrene, dine barn, mot denne jegeren som truer oss, han som vil utrydde alle dyr fra jorden. Hjelp oss, Gaia!" Sånn ropte de om hjelp, og Gaia svarte. Hun sendte en skorpion for å hjelpe dem. Skorpionen var verdens giftigste dyr, og Lepus var litt redd for den. Men Skorpionen gjorde ikke Lepus eller bjørnene noe.
Da Orion lå og sov, stakk skorpionen ham med den giftige halen sin, og Orion døde. Jaktens gudinne, Artemis, kom og så hva som hadde hendt, og hun sørget over Orion. Hun satte ham opp på stjernehimmelen som et stjernebilde. Skorpionen og de to bjørnene fikk også hver sin plass på stjernehimmelen. Dette er opprinnelsen til de kjente stjernebildene Orion, Skorpionen og Store og Lille Bjørn. Haren Lepus fikk også tilbud om å bli et stjernebilde, men den ville heller leve videre på jorden. Det fikk den lov til, og ble satt på stjernehimmelen, ved Orions føtter, etter at den hadde levd ferdig sitt jordeliv.
Etter at alt dette hadde hendt, jublet alle dyrene over at Orion var død. Den vesle haren Lepus hoppet glad rundt omkring, og hadde det godt. Men da det ble vår igjen, ble Lepus trist til sinns. Vårens gudinne, Ostara, kom vandrende gjennom skogen, og fant den triste haren. "Hva er i veien, Lepus?" spurte Ostara. "Jeg vet ikke riktig" sukket Lepus. "Nå om våren føles det litt merkelig." "Vil du kanskje at jeg skal forvandle deg til en fugl igjen?" spurte Ostara. "Nei, det er ikke det" svarte Lepus. "Det er bare det at det er noe jeg savner så veldig nå om våren, og det er å legge egg. Du skjønner, jeg har lagd meg et lite reir i gresset der borte, men det er ingen egg i det." "Å, var det ikke noe annet," sa Ostara og klappet haren. "Legg deg der borte i reiret, Lepus. Og vær helt stille." Ostara bøyde seg ned over haren og pustet på den. "Nå, hva var det som hendte?" spurte hun etterpå. Haren kikket forsiktig ned i reiret, og utbrøt: "Et egg! Jeg har lagt et egg!" Enda en gang bøyde vårens gudinne seg ned, og denne gangen pustet hun to ganger på den vesle haren. "To egg til!" ropte den helt ute av seg av lykke. "Nå er det tre egg i reiret, et rødt, et grønt og et blått!" Ostara smilte. "Og nå skal du få vite en hemmelighet", hvisket hun. "Fra nå av skal du kunne legge egg en gang i året. En gang hver vår. Det er min gave til deg, Lepus. Og nå, farvel!"
Og mens haren, stolt og lykkelig, beundret de fine eggene sine, vandret vårens gudinne videre gjennom skogen.Kilde

Påskeharen og «The Easter Bunny»
Påskeharen legger ut påskeegg, det er enten sjokoladeegg eller dekorterte egg. Barna må lete etter eggene og det er viktig å finne flest egg. Her i Norge blir påskeharen stadig mer populær.
Påskehare i Europa
Påskeharen er et gammelt symbol, den er symbol for den keltiske gudinnen Astarte. Haren var i gamle dager også et symbol for fruktbarhet. Påskeharen som kommer med egg av marsipan og sjokolade blir idag ivrig markedsført av sjokoladeprodusenter over hele verden.
Påskekanin i Amerika
Tyskerne bragte med seg påskeharen til USA den har etter hvert forvandlet seg til en kanin. I Amerika er det påskekaninen som gjelder, den heter «The Easter Bunny» og er ganske moderne og komersiell.Kilde

Norsk kultur: Påskekrim

$
0
0



Jeg leser ikke krim. I alle fall ikke rene krimromaner. Dan Browns bøker er av den kategorien. Umberto Ecco´s Rosens navn også. At plottet er kledd i en kulturhistorisk drakt, har nok en god del å si for min interesse. Men jeg kan godt forstå fascinasjonen for kriminal-litteratur. Litt spenning i en ellers grå hverdag, er ikke å forakte. Jeg foretrekker som regel å kunne kjenne meg litt igjen i innholdet, tematikken, gjerne identifisere meg med en i persongalleriet,  i de bøkene jeg leser. Det er lite mord i mitt liv!
Nordmenn, påske og krim hører sammen. Tradisjonen med påskekrim er særnorsk, men hvordan oppsto den? Dessverre er ikke forhistorien noen spennende krimroman, akkurat. Tradisjonen med påskekrim begynte trolig med en annonse som Gyldendals forlegger Harald Grieg rykket inn i påsken 1923. Kilde
I avisannonsa sto det: «Bergensbanen plyndret i natt». Det var en annonse for en ny krimbok av Nordahl Grieg og Nils Lie, men ble oppfattet som en nyhet. Panikken bredte seg i Oslo, for mange skulle reise den strekningen med toget. Men PR- stuntet virket og la mye av grunnlaget for koblingen mellom påske og krim. Kilde
Denne særnorske tradisjonen forsterkes gjennom flere årlige aktiviteter: - Rett før påske kommer det ut mange krimbøker - I forbindelse med påsken har Rivertonklubben hvert år helt siden 1972 delt ut Rivertonprisen til beste norske krimbok. - TineMelk har siden 1997 fått kjente forfattere til å skrive små krimhistorier som årlig trykkes på 16 millioner melkekartonger ved påsketider. Kilde
Fordi de er lette å lese... er det en sannhet med såkalte modifikasjoner?
Kan svaret ligge her?

En undersøkelse viste at 
det later i liten grad til at lesere bytter sjanger fordi det er påske. De som leser krim i påsken gjør det gjerne ellers også, og de som er skeptiske til sjangeren lar seg ikke nevneverdig påvirke av denne særnorske tradisjonen. Kilde
Men jakten på hvor stor prosent av Norges befolkning som leser krim i påska, fortsetter.

Herren i huset tror ikke det er på langt nær så mange som det står skrevet i avisa. Det er bare en  gimick, påstår han. Men jeg vil gjerne finne fram til et realistisk prosenttall!

Kanskje jeg kan starte i det små og holde en undersøkelse blant dere som leser dette innlegget!
Hvor mange av dere leser påskekrim? Hvor mange leser annen litteratur? Hvor mange leser ulike sjangre i påska?
Litt svar fant jeg til slutt:
Kun 26 prosent av de som ble spurt, leser krimromaner i påska! Kilde
Derimot forbinder 66% av oss påske med TV-krim.

Ellers er det påskeegg (70 prosent), sol (70 prosent), appelsiner (63 prosent) og ski (61 prosent) som topper listen over hva nordmenn forbinder med påsken.
Noe overraskende er det at bare 36 prosent oppgir at de forbinder påsken med det kristne budskapet.Kilde


Go´ krimpåske ;:OD)




Skjærtorsdag

$
0
0



Etter at man hele fastetiden hadde vært kledd i sekk og aske, kunne man på skjærtorsdag, da fasten ble brutt, atter vaske seg. Adjektivet skjær kan jo bety ren -"det skjære tøv", "ren og skjær", sier man også.
Skjærsild har samme opprinnelse - renselsesild - en oversettelse fra latin purgatorium.

Oransj, gla´det er fredag

$
0
0

Chicken Ties for the curtains in the kitchen window




Påskelammet

$
0
0

Hvorfor spiser vi lam i påsken?

Skikken med et lammemåltid i påsken er veldig gammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt.Kilde



Ingen av disse lammene vil havne på middagsbordet i dag!
Carols ursauer er konkurransesauer og gir den flotteste ulla her omkring.




Påskekledd

$
0
0

Kurven min med votter, vanter, hansker, pulsvarmere og hva mer jeg kan ha på henda, velta her om dagen, og fram fra glemselen skinte dette paret, rent som bestilt til påske. Jeg aner ikke hvem som har gitt meg dem. De har nok hørt til en gavepakning med såpe fordi dette er egentlig vanter til å vaske seg med! Kanskje det blir et snøbad på laurdagen! For snæ er det nok av....



Laurdag er den einaste dagen i veka som ikkje er kalla opp etter nokon gud eller himmelkam. I staden viser namnet til det ein brukte å gjera på denne dagen, nemleg å bada eller lauga seg. På andre språk er dagen gjerne kalla opp etter sabbaten, den jødiske kviledagen, eller den romerske guden Saturn. På maorisråket er han òg kalla vaskedagen, rahoroi.Kilde


Norsk kultur: Brunosten

$
0
0



Ettersom ost lages av ostestoff og brunost av myse, det som er igjen av melka etter at ostestoffet er brukt til hvitost, er brunost egentlig ikke en ost. Brunost blir også kalt for geitost også det er feil, for brunost lages både av myse fra kumelk og geitemelk, hver for seg, eller i blanding. Velkjente typer av brunost er fløtemysost, gudbrandsdalsost og ekte geitost. Brunosten er halvfast og har smaksnyanser som sjokolade og karamell. I Sverige er ostetypen kjent som mesost.
For mange nordmenn er brunost også et nasjonalkulturelt ikon. Hos den norske Sjømannsmisjonen har brunosten vært et fast innslag på vaflene i alle sjømannskirkene rundt omkring i verden. Rundt 30 % av all ost som spises i Norge er brun mysost.
Brunost og prim laget av innkokt myse må ha vært laget og brukt langt bakover i historien.
Men det er budeia Anne Hov fra Gudbrandsdalen som får æren av produktutviklingen. Oppfinnelsen med å tilsette fløte eller rømme til avkoket av myse, og dermed å ha skapt feitost, skriver seg etter sigende fra da hun var budeie på Storbråsetra i Sør-Fron kommune. Allerede i 1805 skrev storelvdølen Ole Olsen Evenstad (1739–1806) sitt ostemanuskript: Om Brug af Myse og dens Indkogning til Myssmør. Men Evenstad nevner verken geitemelk eller fløte som tilsettingssats.
Går vi lengre tilbake, skrev Petter Dass allerede i 1674 «Saa gjennom Granskov og Furru/Kom jeg til en heeder Gurru/ Gav mig Møsse-Brømme...». Vi har altså kokt myse til prim lenge før Anne Hov laget sin variant.Kilde

Petter Dassca. 1647 – 18 September 1707 

Akkurat nå er jeg jo programforplikta til å spise skalken med brunosten som er på bildet. Brunost smaker godt av og til... og det er den jeg lengter etter, etter et opphold i utlandet!




Aprilsnarr

$
0
0

Jeg har det for vane å drive litt spøk med dem jeg har rundt meg... store barn små gleder... jeg kan være ganske så utspekulert av meg - og som regel blir folk narra! Det rare er at jeg kan ikke huske en eneste av disse spilloppmakeriene. Kanskje like godt!




Opprinnelsen til denne skikken er omdiskutert, og mange teorier er lagt frem. Noen hevder at den stammer fra en minnefest hvor Kristus ble sendt fra Anna til Kaifas, fra Kaifas til Pilatus, fra Pilatus til  Herodes og fra Herodes tilbake igjen til Pilatus, der korsfestelesen  fant sted rundt første april.
Det som virker sikkert, er at det er en etterlevning av de en gang universale feiringene av vårjevndøgn, som startet på den gamle nyttårsdagen den 25. mars og som sluttet 21. april. I India er vårjevndøgnfesten navngitt som Holifesten, og den avsluttes den 31. mars. Folk blir som regel lurt ved å sendes ut på fruktløse ærend, og tradisjonen sies å ha pågått i uminnelige tider.
Likevel er det usannsynlig at denne forklaringen på aprilspøkens opprinnelse er korrekt. Lenge før 1582, da kong Karl IX av Frankrike brakte inn den nye gregorianske kalenderen, hadde franske og nederlandske kilder fra 1508 og 1539 beskrevet aprilspøker og skikken med å lage dem på den 1. april.
Selv om 1. april lenge så ut til å ha vært en vanlig fest i Storbritannia så var det tydeligvis ikke før starten på 1700-tallet at aprilspøker ble en vanlig skikk. I Skottland er skikken kjent som Hunting the Gowk, som vil si å jakte på gjøken, og aprilspøker var aprilgjøker, der gjøken var, som i de fleste land, et ord for forakt.
Nederlenderne har sine egne grunner. Tilbake i 1572 var Nederland fremdeles styrt av kong Filip 2 av spania. Det var nederlandske opprørere rundt omkring som kalte seg selv Geuzen etter det franske Geux som betyr tiggere. Den 1. april 1571inntok de en liten kystby kalt Den Briel. Denne hendelsen var også starten på et omfattende opprør mot spanjolene i andre byer i Nederland. General Alva av den spanske hæren kunne ikke gjøre mye. Bril er det nederlandske ordet for briller, og den 1. april 1572 oppstod uttrykket mistet Alva sine briller. Nederlendere finner dette ordspillet så morsomt at de fremdeles markerer denne dagen.
Skikken med spøker den 28,. desember eksisterer også i noen deler av Belgia, som for eksempel i provinsen Antwerpen. Den flamske tradisjonen er at barn skal låse ute sine foreldre eller lærere og bare slippe dem inn hvis de lover å ta med godteri samme kveld eller neste dag.
I Iran spiller folk hverandre puss den 3. april, den trettende dag av den persiske kalenders nyår (Norooz). Denne dagen kalles Sizdah Bedar som betyr utendørs-tretten. Det sies at folk bør gå ut denne datoen for å unnslippe ulykken fra tallet 13.
Det har i nyere tid blitt veldig populært å trykke aprilspøker i aviser, og å vise fabrikkerte nyhetsinnslag på TV. Kilde
Hvem fant opp aprilsspøken?
Jeg får komme tilbake til hva årets spøk er, og hvem som lot seg narre senere!

Gjesteskribent for tredje gang

$
0
0

Det er jo mest klipp og lim på denne bloggen i den forstand at jeg stjeler som bare rakker´n stoff jeg har glede av å ta vare på! Det er jo derfor ekstra gledelig når jeg blir spurt om å være gjesteskribent. Da må forfatterpennen tas ut av penalet - og nye skriverier finne veien til papiret, nesten i alle fall!
Siste publisering har funnet sted på Bloggdamer 40 pluss, jeg finner aldri plusstegnet når jeg har behov for det, på tastaturet mitt. Får se å lage meg en huskelapp - en tilsvarende mal jeg hadde på tangentene i min spede start på pioanspilling i musikalsk barnehave. Til orientering så ble jeg aldri kvitt den malen med farver på hele skalaen fra c til h som forøvrig er gusjegrønn! Det sier seg sjøl at jeg aldri ble noen pianistinne. Lysten til å øve ble behørlig drept da pianolæreren befalte minst 20 minutter ved klaveret hver dag. Han skrev det med store bokstaver i noteheftet (hvor var pedagogen). Da var ikke pianospilling lengre noen lek. Det var mye morsommere å klatre i trær eller.....!

Ved å klikke på


kommer alle til innlegget mitt om kreativitet.
Og takk til M som sendte meg invitasjonen.

Og et oppfølgende innlegg om temaet ligger klart for publisering på utkast hos meg...


Norsk kultur; "Ut på ski"

$
0
0



Ordene ski, slalom og fjord er norske ord som er blitt internasjonale. Det er vårt bidrag til språkkulturen - og sier vel litt om det norske folkeferdet. Nå er snart sesongen over etter en vinter med gode forhold, spesielt i påska.




Den eldste skien som er funnet i Norge er «Drevjaskia». Den er 5200 år gammel. Det er funnet helleritninger med ski på flere felt.


Klikk



"Skiløperen» på Rødøya" skal være ca. 4000 år gammel og den eldste avbildningen av en skiløper i Norge . Skiløperen var modell for OL-piktogrammene som var så karakteristiske for Lillehammer-OL i 1994.Kilde

I fjellet under Holmenkollbakken ligger Skimuseet. Dette museet åpnet i 1923 og er verdens eldste spesialmuseum for ski. Her kan man oppleve 4000 år med spennende skihistorie gjennom en uforglemmelig utstilling.

Litt historie om ski, bindinger og staver finnes på Store norske leksikon.
En spesiel oppdagelse var det å finne kun fem treff som var norske på ordet skitur. De andre var danske, svenske, tsjekkiske og polske på den første siden!



Blogger´s Sunday Walk; Spring

$
0
0



Vil lokke dere ut på tur med et bilde fra fjorårets tur søndag 15.april, tatt av Monica. 
I år er Blogger´s Sunday Walk 7. april! Håper våren er kommet for godt da!






Det skjer noe!

$
0
0

Hullet i røret som forårsaka lekkasjen i dammen er lokalisert, og det skal tres nytt "strømperør" gjennom det gamle. Forhåpentligvis blir dammen som ny... heldigvis for folk og fe!




Kommunen er i gang med arbeidet.


Himmelsk påske

$
0
0

Påska i år var fantastisk! Se hvor flott det var i Telemark sist uke, sol, sol og atter sol fra knallblå himmel!





Og jeg inviterer alle på Blogger´s Saturday Walk førstkommende søndag. Se info i margen til høyre eller egen side under faner!
Go´tur!






Gla´det er fredag

$
0
0



We spent Easter at Lia in Telemark where King Winter still reigned. On Saturday the ski race and ski jumping competition took place, and many people were dressed in orange sportswear as you can see.
More photos on the Lia-blog!




Who like to join Blogger´s Sunday Walk on Sunday? More information on the right side of this blog - and my special page- look below my heading!





Blomstrende fredag; Solen

$
0
0



Her skinner solstrålene gjennom bladverket til rododendronbuskene ved stien ned til haven og dammen som nå er reparert, og salamandre og øyenstikkere kan våkne opp til vann og nyte livet der som om ingen ting har hendt!




Siste nytt: Det lot seg ikke føre et strømperør gjennom det defekte røret i damvollen, så arbeidet har stoppa opp! Håper kommunen ikke gir seg... nå som har de vist vilje til å ta ansvar.




Hvem vil bli med på Blogger´s Sunday Walk på søndag? Se i margen til høyre eller egen side under faner for mer informasjon!






Månedens blomst; April, tusenfryd

$
0
0



Uskyld, renhet og kjærlighetsom overvinneralt. Det er hva denne lille blomsten representerer. Dessutenbarnligglede oglekenhet. Således formidler tusenfryd essensen avvårensevig-unge optimisme.
De forbindes medden femtebryllupsdagen.




Blogger´s Sunday Walk; Spring 2013

$
0
0

Er på tur, snart tilbake!
I´m out, soon back!




Blogger´s Sunday Walk Spring 2013

$
0
0

Det ble Oslotur på meg i hælja, og siden jeg aldri har vært på Ekeberg før, var det en fin anledning til å gå en tur her, men det var lite egna for barnevogn i skauen. Holka la fremdeles i tjukke lag på stiene, så det ble en kort visit. Våren lar vente på seg. Vi kommer heller tilbake i september når skulpturparken er åpna.




Ikke lett å ta gode bilder med mobilkamera i dag siden lysforholdene var ganske så vanskelige.
På vei gjennom Oslogata opp til Ekebergtoppen. På turen har jeg med meg sønn og barnebarn.





På stien oppover passerer vi et par skulpturer, blant andre denne mor med barn. 



På vei nedover igjen etter å ha nytt utsikten over Bjørvika.










Mer informasjon om Ekebergskulpturparkresaturanten og kongen!


Langs Jernalderstien finnes de eldste helleristningene i Oslo, fra mellom 2000 og 1000 før Kristus. Det er hovedsakelig dyr, men også noen menneskelige former som antas å være lykkeønskninger for jakt.

EKEBERG 
Ekeberg er rikt på oldtidsminner. Ved Sjømannskolen i Ekebergsåsen ligger et helleristningsfelt og på Ekebergsletta ligger et stort gravfelt med 65, riktignok til dels lave gravhauger som kan være vanskelige å skjelne i skogens halvmørke. Disse haugene er ikke undersøkt. Like ved finnes to steinsetninger, dvs. reiste steiner som markerer en grav - en i skipsform og en i sirkelform. På Ekeberg er det også minst 12 skålgropfelt med til sammen ca. 260 skålgroper fra bronsealderen, samt rester etter bygdeborger. På Brannfjell finner du også et tegn som kan være en rune (Dersom tegnet skal tolkes som rune, er det en M-rune risset i en yngre 16-runers Futhark og den er da i såfall Oslos hittil enesete rune risset i stein.) som er risset i fjellet og et skålgropfelt. Se kartet under. 

Ved Sjømannskolen 
Helleristninger. Du finner flest dyrefigurer, hvorav to med sikkerhet kan bestemmes som elgkoller. De andre dyrefigurene er vanskelig å bestemme, men er trolig elg og hjort. En enkelt fugleliknende figur tyder på at det også har vært drevet fuglefangst.

Det er også risset en menneskefigur på feltet og denne er Oslos eldste menneskefigur. En langstrakt, spissoval figur med fem tverrstreker er tolket som en klappfelle, formodentlig anvendt til fangst av elg og annet større vilt. Feller av liknende form er en sjelden gang kommet for dagen under torvtaking i myrene. 

Trekk som man finner på mange helleristninger som tilhører jegerkulturer - såkalte veideristninger - er hva vi ser her, et miljø med vilt, fugl og fangst. Blant annet går en tydelig fure fra munnen og ned igjennom halsen til brystkassen hos flere av dyrene og som her ender i en poseformet utvidelse. Hos en del naturfolk har nettopp tegning og ristning av dyrefigurer med en slik livslinje ned gjennom halsen til hjertet (som poseformen forestiller), hørt med til de jaktmagiske forberedelsene. 

Som regel tenker en seg at veideristningene er hugget som et ledd i en magi som tar sikte på å sikre jaktlykken på en enkelt eller kanskje flere ferder (jaktlykkemagi). Det ligger jo nær å tenke seg at den magiske kraften kunne fornyes, slik at en figur kunne brukes flere ganger. 

Men det foreligger også andre tolkningsmuligheter: huggingen av figurene kunne være et magisk hjelpemiddel til å holde viltbestanden ved like, slik at ikke selve næringsgrunnlaget sviktet (formeringsmagi). Også dette har vi paralleller til hos naturfolkene. På den annen side, hvorfor skulle ikke dette urfolket i Oslo være så sammensatt at de kunne kombinere disse to tanker? Men uansett, vi vet ikke noe sikkert om disse tre teorier har noen rot i virkeligheten. Dette urfolket har dessverre ingen overleverte skriftlige kilder vi kan øse av. 

Det er grunn til å tro at helleristningen ved Sjømannskolen har sitt opphav i en magi som var kjent over store områder i lange tider. Hensikten har vært å frembringe mest mulig jaktlykke, på magisk vis. Klappfellen antyder lokkemagi - elgene skulle gå i fellen. Men i og med at helleristningsfeltet domineres av elgkoller, kan dette også være utrykk for en formeringsmagi. Figurene kan ha hatt som tilleggshensikt at viltbestanden ikke skulle forsvinne. 

Beliggenheten av feltet kan tale for en slik sammenheng. Fra Østmarka, det store villmarksområdet nord og nordøst for Ekeberg, hvor elg og annet vilt streifer om den dag i dag, kan det i gammel tid ha gått et dyretrekk frem til kanten av Ekebergplatået, hvor figurene finnes, og så videre ned til det lille dalsøkket forbi Sjømannskolen til Kongshavn nede ved fjorden. 

På bakgrunn av stilhistoriske trekk er feltet ved Sjømannskolen datert til neppe yngre enn tiden omkring 1000 f. Kr., men er på den annen side antakelig ikke eldre enn omkring 2000 f. Kr. Den tilhører i alle tilfeller et tidsrom da det eldste jordbruk allerede hadde vunnet innpass i Oslodalen. Ekebergristningene er de eneste kjente veideristninger i Oslo, alle de andre tilhører jordbrukskulturen og er trolig yngre. (Sverre Marstrander, Fra "Oslodalen fra fangstsamfunn til industri", 1973) 


(1) Jernaldergårdens plassering. (Med utsikt over Oslo.) 

(2) Skålgoper på gressplenen. (Se etter svaberg.) 

(3) Skålgroper.
(Følg stien som går vestover fra Ekeberg hovedgårds hovedbygning og følg den ca 200 meter over sletta ut av campingplassen og ta til venstre inn på skogsveien. Etter ca 200 meter finner du et svaberg ved skogsveien. Der finner du mengder av skålgroper.) Bilde fra et av skålgropfeltene 

(4) Gravhauger, skipssetning. (Like ved skålgropene ligger noen små gravhauger fra jernalderen spredt rundt i skogholtet. De kan være vanskelige å se fordi de er lave og bare et par meter i tverrsnitt, men de er der. Skrått over veien ligger skipssetnigensgraven - dvs. steiner som markerer et symbolsk skip ved steiner satt i form som et skip. På stedet finner du et opplysningsskilt.) 

(5) Gravhauger. (Ca 200 meter lenger bort ligger veien ligger et par større gravhauger. Krateret på toppen av disse gravhaugene vitner om gravplyndring.) 

(-) I parken ved rideskolen er det flere skålgropfelt. Se etter svaberg. 

(6) Vardefjell, skålgroper og et risset tegn som ligner en M-rune. (På andre siden av Ekebergveien i forhold til ovenfor nevnte oldtidsminner, på Brannfjells høyeste fjellkam, rett ovenfor Sanitetsforeningens hytter, ligger noen skålgroper. På Brannfjell finner du også tegnet som kan være en M-rune.) 

Under den vertikale bergflaten på Brannfjell som det M-runeliknende tegnet er ristet i, er det ordnet steiner på en slik måte at de kan ha vært fundament for vedstokker. Man antar at her har vært en signalvete (varde), klar til å tennes på hvis en mulig fiende ble observert i Ryen-området, der en av de viktigste innfartsveiene til Oslobygda gikk. En annen vei fra Romerike kom også ned i nærheten. Alderen på det M-runeliknende tegnet og de to menneskelignende figurene er uviss, men det er eventuelt tale om en rune fra den yngre runerekken. Runen kan da være fra yngre jernalder, men den kan like sannsynlig være risset i middelalderen. Denne M-runen er i såfall Oslos eneste rune i fjell. 

Vi vet at det har vært, og delvis fremdeles er rester av 3 bygdeborger på Ekeberg. Flere slike bygdeborger er uttrykk for ufredstider i Osloregionen i jernalderen, men det er som regel ikke godt å vite når disse skansene av sammenstablende stein , såkalt tørrmur ble bygd. Det kan ha foregått over en relativt lang periode. Man regner 350-500 e. Kr. som det sannsynligste, etter de få funnene inne i bygdeborger som er gjort ved arkeologiske undersøkelser andre steder. Men enkelte funn kan tyde på at bygdeborgene kan ha vært i bruk i yngre jernalder.

Det meste av disse funnene la fremdeles under snøen, så neste tur....


Jeg vil ta for meg både Ekeberg restauranten og Skansen som dessverre ble revet en gang på 1970-tallet, i en annen post ved passende anledning. Det er flotte eksempler på bygninger i fuksjonalistisk stil.

Viewing all 3403 articles
Browse latest View live