November 9, 2016, 1:10 pm
Det finnes faktisk en egen site her på nettet for glansbilder. Ante ikke at det er noe som heter Saga-glansbilder!
Disse er jo noen av de eldste jeg har:
Glansbildene ble først trykt i Tyskland rundt 1840 etter oppfinnelsen av farvelittografiet. Å samle på glans ble etter hvert en svært populær hobby for barn. I Norge og andre land var glansbildesamling særlig utbredt blant jenter i første halvdel av 1900-tallet.
Glansbilder er først og fremst samlerobjekter som kan oppbevares i egne album, handles med og byttes. Enkelte samler også på gamle glansbilder med antikvarisk verdi.Kilde
Dette har jeg limt på forsiden av den lille boka, min første glansbildebok! Det må da være veldig gammelt, arva sannsynligvis!
↧
November 11, 2016, 10:00 pm
Jeg pleier å ta denne historien for elevene mine.En ung mor slentrer mellom varehyllene i matbutikken. I varevogna sitter en liten gutt og følger tålmodig med på hva moren plukker fra hyllene og legger ved siden av han. Hun har på seg ola-jakke og en kort rød kjole. Hvem tror dere denne mammaen og den lille gutten er som er ute og handler inn mat for helga?
Mer sjelden er Maria kledd i rød kappe og blå kjole på malerier opp gjennom kunsthistoria. Den moderne utgaven er ikke noe unntak. Blå kappe og rød kjole er hennes attributter."Når disse klærne er på vask", henter Maria fram den røde kåpa og den blå kjolen fra skapet -og til fest passer den hvite kjolen best!
↧
↧
November 11, 2016, 10:00 pm
↧
November 13, 2016, 1:02 am
The morning walk, meeting nobody. The town is still sleeping...Yesterday minus 5, today pluss 5 degrees, all the frost is gone...
Having a dog, you always have an opportunity to have a morning walk!
This is Mrs and Mr William Hallett in1785. The painting by Gainsborough, now hanging in the National Gallery in London.
My son and his girlfriend, Spot and I had an afternoon walk along the shore of Kirkøy (Island of the Church). We visited the beach Storesand and the Park of Art... called Rødshue.
Tonight we have a super moon, this is the sun setting in the west while the moon is rising in the east.
Those of you who had a walk today, please, tell me in the comment window!
↧
November 13, 2016, 2:02 pm
Månen 23.30 natt til mandag
All tekst er kildestoff som jeg mer eller mindre presenterer uten omskrivinger.Det har jeg gjort fordi dette er stoff jeg ikke kan noe om, men ønsker å få mer kunnskap om. det gjengis for egen nyttes skyld!Mandag 14. november reduseres avstanden mellom jorden og månen med 50.000 kilometer. Etter midnatt, altså natt til tirsdag, vil det være muligheter for noen superheldige å se den. Det meste av landet vil være "skylagt"!
Det blir supermåne når to astronomiske fenomener opptrer samtidig. Det innebærer at månen er på sitt nærmeste punkt til jorda, samtidig som det er fullmåne.Fenomenet oppstår når det er et sammenfall mellom fullmåne og den minste avstanden mellom jorden og månen.Ifølge magasinet National Geographic må vi helt tilbake til 1948 for å oppleve at en fullmåne var så nær vår egen klode.
En supermåne kan være så mye som 14 prosent større og 30 prosent lysere enn en vanlig fullmåne. Om været tillater det, vil den store månen være synlig over hele Norge.
Får du ikke med deg fenomenet, er det lenge til neste gang. Ifølge NASA vil neste mulighet være 25. november 2034.Kilde Kilde En varulv er en person som har blitt bitt av en en annen varulv. Forvandlingen til varulv skjer ved fullmåne, og for folk som er varulver er fullmånen ofte deres største skrekk. Når det nærmer seg fullmåne ser man ofte på en person som er smittet at han eller hun ser dårlig ut. Om man blir bitt av et varulv mens personen er i ulveform, finnes det ingen motvirkende eliksir. Derimot finnes det en eliksir som gjør at en varulv blir rolig mens den er det.Kilde
Ordet varulv kommer antagelig fra gammelengelsk wer eller were og wulf, «mann» og «ulv». Den første delen finnes i flere germanske språk som gotisk wair, gammelhøytysk wer og norrønt var eller verr. Man finner det også i andre indoeuropeiske språk som latin vir, litausik vyras og wallisisk gŵr. Den andre delen kjenner man igjen i engelsk og tysk wolf; ordet kunne også ha den mer generelle betydningen «beist».
En alternativ tolkning er at den første delen kommer fra gammelengelsk weri, «å være ikledd» (jf. engelsk wear). Det trekkes da linjer til norrøne ulfhednar, krigere som bar ulveskinn i kamp, som en parallell til berserker («bjørneserk»).
Enda en mulighet er at det er en forvanskning av warg-wolf eller vargulf; første ledd er relatert til norrønt vargr, som man kjenner igjen i norsk og svensk i varg. En vargulf var en ulv som drepte mange dyr, men spiste bare noen få av dem. På gammelengelsk kunne man bruke ordet warg alene som betegnelse på en slik ulv. I norrønt språk kunne vargr også bety "fredløs". En tidlig kilde som kan være et av opphavene til en del av legendene er fortellingene om ulfhednar som er nevnt i flere sagaer som Völsunga saga. De var krigere som gikk i kamp kledd i ulveskinn og som skal ha kanalisert dyrenes ånd for å øke sin egen kraft og villskap. I likhet med berserker var de immune for smerte og sloss som ville dyr. Både ulfhednar og berserker var nært knyttet til Odin.Det greske ordet lykantropi har et første ledd som er avledet av samme proto-indoeuropeiske rot som wolf, *wlkwo, men det andre leddet, anthropos, betyr «menneske» eller «mann». Man har også et beslektet gresk ord, theriantropi, som betyr «beist-mann» og referer generelt til forvandling mellom menneske og dyr.Andre navn som har blitt brukt for varulver er varianter av hamskifter, som latin versipellis, russisk oboroten og norrønt hamrammr. Det franske navnet er loup-garou, der første ledd kommer fra latin lupus, «ulv», mens andre ledd antas å være et gammelfransk navn på varulvcr, garoul. Dette er i sin tur antagelig en forvanskning av frankisk *wer-wulf.
Varulver opptrer i folketroen i mange europeiske land. De dukker også opp noen steder utenfor Europa, men har da antagelig blitt innført av europeere. Kilde
↧
↧
November 14, 2016, 9:49 am
Månens krefter er store. Ved nymåne og fullmåne vil bølgene komme i fase og forsterke hverandre (spring), derav springflo og springfjære. Dette skjer fordi månen ligger i samme akse som sola. Grunnen til at nymåne og fullmåne får sterkere flo og fjære er fordi månen ligger nærmere jordas akse. Ved nymåne ligger sola foran jorda, og ved fullmåne ligger den bak.Kilde Månen har også tyngdekraft, akkurat som sola, stjerner, planeter og andre måner. Og tyngdekraften virker sterkest på nært hold. Det betyr at månens tyngdekraft trekker i jorda. Vannet som er på jorda, er litt lettere å dra i enn fast masse.Kilde Så sterkt som den trekker nå, har den ikke gjort siden 1948.
Derfor har jeg aldri sett lavastranda ved Glommas bredd, midt i byen, så bred noen gang før. Dessverre ble fotoet uskarpt - og jeg har vel neppe flere muligheter til å ta et nytt bilde... så det får bli med dette fra en ustø hånd. Det er 18 år og 10 dager til neste gang, og hånda er mest sannsynlig ikke mer stø da.....
Lavastranda er kanskje en ukjent perle, en hemmelighet, bare få kjenner til!
Med denne posten starter jeg poster under etiketten assosiasjoner! Nye poster vil ha assosiasjoner til forrige post - og dermed vil det være en rød tråd fra den ene til den andre posten. Litt utfordringer må jeg jo skaffe meg....
↧
November 15, 2016, 10:02 am
Midt i Oslofjorden har vi Middelhavsidyll. Det er snakk om et belte med øyer lagd av en sammensatt masse en gang for 310 millioner år sida.Ingen sommer uten båtturer til disse øyene. Sånn har det vært siden jeg var 14. Fjellet kalles rombeporfyrkonglomerat og er en vulkansk bergart som er den eneste i verden av sitt slag. Bølgeerosjon i vannet har også dannet "rauker" eller bølger i fjellet, til og med en stor grotte. Kilde Søsterøyene er ikke alene om dette utseende.
Struten, Missingene og Rauer ligger på rekke og rad i Fredrikstad-skjærgården og ser likedanne ut. Sletterøyene, Eløy, Kollen og Revlingen som den nordligste, hører også med i rekken av øyer som består av denne spesielle bergarten med det vanskelige navnet. Kilde Områdene i og omkring Oslofjorden består av avsetningsbergarter fra første del av jordas oldtid, paleozoikum, som i lang tid har vært beskyttet av lavabergarter . Bergartene er rike på fossiler fra jordas oldtid og er verdenskjent blant geologer. Typiske fossiler er skallblekkspruter med rett skall, bikakekoraller, triobitter og armføttinger. Kilde
↧
November 15, 2016, 11:00 pm
Østfold har variert landskap og natur å by på - havsalt sjø og frisk bris langs kysten - åker og eng mellom lave, trekledde koller innover i landet.Solli Brug er et sted jeg gjerne tar med gjester, for her får de en flott naturopplevelse i tillegg til unike kunst - og kulturopplevelser. Jeg husker spesielt en høst jeg hadde med meg elever og lærere fra Romania, Italia og Spania hit. Vi var alle involvert i et Comeniusprosjekt som gikk på å formidle hvert lands middelalderkultur.Det var fyr på peisen, vi fikk servert ferske boller og kakao. Ute var det mørkt, og så kaldt at pusten sto som røykskyer ut av munnen. Eieren av Solli Brug fortalte innlevende om stedets historie mens vi lot oss hensette til den tida da det var sagbruk der det nå er kunstgalleri.
↧
November 16, 2016, 11:00 pm
Dette trykket, såkalt monotypi, har navnet Landskap - hva slags landskap gir det seg ut for å gjengi? Tankenes landskap eller et mer fysisk landskap - et slags topografisk kart uten høydemål, men som viser vann, dyrka mark og fjellgrunn? Kanskje værkart eller et satelittbilde? Det finnes ikke noe helt eksakt svar, ikke noen løsning med to streker under. Det er som i kunsten og i fantasien.
↧
↧
November 17, 2016, 10:00 pm
Apropos trykket Landskap i forrige innlegg!
En spennende utstilling vises nå på Galleri F15 i Moss.To bee or not to be refererer til det berømte sitatet fra Shakespears Hamlet, men blir i denne sammenheng også et ordspill på bien og biedød. Utstillingen tar for seg forholdet mellom mennesket og planeten sett gjennom bien som symbol. Med utstillingen ønsker kuratorene å utfordre det antroposentriske verdensbildet hvor mennesket er midtpunkt og målestokk. To bee or not to be er en tematisk utstilling med både politiske og poetiske verk med bien og honning som materiale og tema.Ti internasjonale kunstnere tar tak i problemstillingen, hver med ulike kunstneriske tilnærminger. Poetiske, så vel som tydelig politiske strategier, kan spores i verkene som vises i utstillingsrommene og barokkhagen ved Galleri F15 i Moss.
Galleri F15 - en idyll på Jeløya med utsikt til Oslofjorden.
Det øverste fotoet viser et landskap malt på baksiden av et voksbrett. Den italienske maleren Alessandro Sau maler motiv fra der bikubene engang sto. Verkene har deretter blitt plassert tilbake i kubene hvor de har fått naturlig "patina". Utstillingen viste også en performance der en av kunstnerne bar en birøkterdrakt med påskriften Born Bjørg! Litt gøy å få navnet mitt med på utstilling!
Elevene var lydhøre og deltok med egne betraktninger ved å skrive og tegne på post-it-lapper. Under: glass med Østfoldhonning i ulike farver, "Honningkart".
Elevenes lapper ble en del av et kunstverk i stadig forandring!
↧
November 18, 2016, 11:00 pm
↧
November 20, 2016, 6:53 am
Det finnes tydeligvis ikke grenser for markedsføring... Det er for så vidt riktig at lykkelige mennesker er vakre, men her ligger det et skjult budskap bak!Vi vil etter sigende bli veldig vakre i dagene som kommer for julehandelen står for døra. Gamle omsettingsrekorder vil sannsynligvis bli slått av kjøpelystne nordmenn.Jeg har et håp om at gavene i år er meningsfylte og nyttige og har en miljøvennlig og etisk historie.Hva med sjøllaga gaver dette året, f.eks. et moderne maleri i farver fra naturen???Grønt tips
↧
November 20, 2016, 10:00 am
Kveldsturen i mørket gikk langs en vei der skogsarbeidere har hatt opprensing og etterlatt seg mange spinkle juletrær langs grøfta. Med litt frisering kan toppene ble flotte små pyntetrær til juledekorasjoner, så i morra tar jeg med meg en kraftig saks og tar dem med meg hjem!
↧
↧
November 21, 2016, 8:39 am
Det ble noen tretopper, både til søster og meg. Noen lurte sikkert på hva vi gjorde med havesaksa i utkanten av skauholtet... men vi var jo der kun med gode hensikter!
Ser dem for meg pynta med lenker av små, røde hjerter....
↧
November 22, 2016, 1:29 pm
De siste på strikkefronten er fugler!
De driftige damene bak Fredrikstad strikkefestival hadde invitert til strikkekveld med Arne og Carlos i Gamlebyen - og byens strikkeglade lot seg ikke be to ganger. Skolens Strikkekafe´ møtte kvinnesterke opp. Det ble en fortreffelig kveld sammen med to humørfylte karer. Hvorfor er det mennene som tar opp tråden etter en annen mann som slo seg opp på strikking en gang på søttitallet? Jeg tenker da på Kaffe Fassett...Jeg har skrevet om strikkehistorie på bloggen før, og det må holdes i friskt minnet at i tidligere tider var strikking mennenes domene. Så det gjelder å holde strikketøyet fast i hendene og ikke la seg vippe av pinnen for den sakens skyld...Knitting was initially a male-only occupation. In fact, when the very first knitting union was established in Paris in 1527, no women were allowed. Kilde
Det ble annonsert med workshop. Jeg hadde tatt med meg ankelvarmere (les kamuflasje for skomakerens elendig lapping etter at valpen vår i vår tok en jafs av skoletten min) som er under strikking. De kan strikkes "i blinde" i motsetning til julesokkene som jeg ikke tok sjansen på å ta med meg. De krever full oppmerksomhet med felling og øking og mønsterstrikk!
History of knitting
↧
November 23, 2016, 9:00 am
Julesokkerevy fra 2012 fram til årets utgave!Noen ganger er grensene mellom hva kunst og håndverk er, vage..... Når blir kunst kunst - og håndverk håndverk? Jo, det er et svar på det!Estetikere og filosofer i 1950-årene hevda at det er umulig å definere kunst ved å angi hvilke egenskaper som er karakteristisk for kunst. Enkelte teoretikere hevder at det faktisk er kunstverdenen som institusjon som avgjør hva som er kunst.Kilde Det betyr at det som en kurator eller kunstviter sier er kunst, er kunst!
↧
November 23, 2016, 10:00 pm
↧
↧
November 24, 2016, 10:00 pm
For tida er det Roald Dahls tekster som er den store inspirasjonskilden for elevene. De skal illustrere et utvalg av hans tekster, akkurat som Astrid Lindgrens tekst om Pippa var utgangspunkt for elevenes illustrasjonsoppgave i fjor. Elevenes utfordring er å finne sin egen stil....
Utstillingen på skolens bibliotek er utsatt til februar, men innleveringsfristen holder vi på, og den er mandag 6. desember.
Hva neste års jubileum blir, er alt bestemt, nemlig Byens 450 jubileum!
↧
November 25, 2016, 6:45 am
til å spise kalkun med nydelig tilbehør i skolens restaurant "Første etasje" med gode kollegaer. Det var Thanksgiving i går...
Patrick, sjef for Restaurant- og matfag, skar opp kalkuna etter alle verdens regler. Kokkene hadde tilberedt den perfekt!
Bufféen besto i tillegg av gulrotpurré, søtpotetkarpurré, kandisert søtpotet i biter, rosenkål med bacon, fløtegratinerte poteter, waltdorfersalat og miksa salat pluss en fantastisk saus - og stuff. Ikke rart vi ble overmette før desserten som var to typer porsjonspaier.
Takk som byr! Det smakte himmelsk!
↧
November 26, 2016, 2:00 am
Elever har boltra seg med farvestoffer som finnes i naturen rundt oss på den siste oppgaven i faget Kunst og visuelle virkemidler. De har blant annet brukt saft av rødbete, gulrot, te og kaffe.Illustrasjonene er laget med inspirasjon fra tekster til Georgs magiske medisin av Roald Dahl.
↧