↧
En av årets nye peoner
↧
Fra dufthjørnet på verandaen til medisinurtebedet
Den har overvintra i en vanlig potte på verandaen, utrolig! Nå skal den få litt bedre vilkår, håper jeg....
På baksiden av lappen står det at det er en medisinplante. Derfor skal den plantes i medisinurtebedet.
Hemerocallis "Sammy Russell"
Daglilje er en blomstrende plante i slekten Hemerocallis /ˌhɛmᵻroʊkælᵻs/.
Havearbeidentusiaster og profesjonelle gartnere har langdyrkede dagliljearter som en av sine mest attraktive og ettertraktede blomster. Tusenvis av sorter har blitt registrert av lokale og internasjonale Hemerocallis samlere. Hemerocallis er nå plassert i familien Asphodelaceae, med subfamile Hemerocallidoideae, men pleide å være en del av Liliaceae-slekta (som inkluderer ekte liljer).
Navnet Hemerocallis kommer fra de greske ordene ἡμέρα (hēmera) "dag" og καλός (kalos) "beautiful".
På det viktorianske blomsterspråket symboliserer den koketteri! Kilde
Hardfør, tåler mye, kan plantes overalt, staude
Blomstrer på sensommeren og tidlig høst, 75 cm høy
Over 60.000 ulike slag
Trives i full sol og halvskygge og veldrenert jordsmonn
Sjelden angrepet av sykdom
Tiltrekker seg sommerfugler og humler
Fjern blomstene etter blomstring og kutt den ned om høsten
I handel fra 1951
Det latinske navnet på daglilje er som nevnt Hemerocallis, eller "skjønnhet for én dag". Og blomstene til denne planten blomstrer faktisk bare én dag, men allerede neste dag er planta dekket av nye blomster. Utrolig!
Dagliljer er utrolig populære, og de mest fantastiske blomstene finner vi i dyrka form. I vill tilstand fins de i gult eller oransje, men nå fås de også i hvitt, rosa, rødt og purpur.
Størrelsen på plantene varierer. Noen blir ikke stort mer enn 20 cm, mens andre kan vokse seg over én meter høye. De vakkert forma bladene er med på å gjøre daglilje til en nydelig bedplante.
Størrelsen på plantene varierer. Noen blir ikke stort mer enn 20 cm, mens andre kan vokse seg over én meter høye. De vakkert forma bladene er med på å gjøre daglilje til en nydelig bedplante.
Dagliljer er ganske motstandsdyktige mot sykdommer, og trives i de fleste jordsmonn. De liker seg i sola, men noen varianter tåler også lett skygge. De tåler imidlertid ikke tørke, og er svært vannhungrige! Her må det vannes!
Blomstringsperioden varier fra tre uker til hele sommeren, og enkelte sorter har flere blomstringsperioder i løpet av året. Dersom blomstene begynner å svekkes etter noen år, er det på tide å dele planta og flytte den til et annet sted. Gjør helst dette tidlig om høsten. Kilde
Blomstringsperioden varier fra tre uker til hele sommeren, og enkelte sorter har flere blomstringsperioder i løpet av året. Dersom blomstene begynner å svekkes etter noen år, er det på tide å dele planta og flytte den til et annet sted. Gjør helst dette tidlig om høsten. Kilde
Blomstene av Hemerocallis citrina er spiselige og brukes i kinesisk mat. De selges (fersk eller tørket) på asiatiske markeder (金针 på kinesisk, pinyin: jīn zhēn), kalles gule blomstergrønnsaker (黃花菜 på kinesisk; pinyin: huáng huā cài). De brukes i varm og sur suppe, dagliljesuppe (金針花湯), kalles Buddha glede, og serveres med moo shu, svinekjøtt. De unge grønne bladene, rhizomes, på noen av plantene (men ikke alle) arter, er også spiselige.
Hemerocallis-arter er giftige for katter og inntak kan være dødelig. Behandling er vanligvis vellykket hvis den starter før nyreinsuffisiens har utviklet seg. Kilde
Så Sia, kattepusen vår, hold deg unna!
Så Sia, kattepusen vår, hold deg unna!
↧
↧
Folk 388
Jeg elsker oransje, jeg blir så glad av den fargen! Helst skal det være appelsinoransje, det gir ekstra energi, sier Kikki Heksem. Kilde
↧
Skjønner ingenting
↧
Nordisk seilas i sjøfartsbyen
↧
↧
Gråværsdag = maledag
Jeg har stor forkjærlighet for hjørneskap ... og dette kjøpte jeg for 100 kr.. Det får noen strøk av engelsk rød som resten av innredningen på Lia. Det samme får en av taburettene. De skal males i ulike farver, det er flere av dem!
Nattbordene skal bli denimblå som PrinsHaakonutrekkssenga!
Hvem har bestemt at treverk skal males med pensel? Jeg har alltid vært lydhør for fagsfolks sine uttalelser og malt med pensel for at treet skal komme til sin rett! Det er egentlig ikke sant, for med pensel bruker jeg tjukkere lag med maling, det blir ikke så pent som jeg vil ha det, og jeg bruker lenger tid og mer maling noe som både er dyrt og lite miljøvennlig.
På senga gikk jeg over til rulle. Det går fortere, det gir tynnere lag med maling osv. Og strukturen er synlig.
Siste strøk på alle møblene skal bli med rulle og pensel for detaljene. Nå gjør jeg som jeg vil - og jeg sier "ja takk, begge deler".
Vil dette med maling noe ende ta? Jeg kjenner meg sjøl såpass godt at den enden er laaaangt borte foreløpig!
Her skal det bli farverikt... garasjen er ennå ikke tom!
↧
Sommerens vakreste
↧
Soli Brug og pilgrimsleden
Siden det ikke be servering i den koselige kafeén på galleriet, tok vi en tur på Pilgrimsleden langs lakseelva.
Her har det nok vært et gammelt bosted for stikkelsbærbuskene sto der med fristelser i steinrøysa oppi bakken. Kulturplanter vokste langs stien, vendelrot, kvann og en plante jeg ikke kjenner....
Hva kan dette være? Kan det være en salvie?
Likner "Purple rain" som er en opprettholdelig flerårig urt med lyreformede blader og små, rødlige-lilla blomster som bæres i lange, tette, avbruttte pigger på rødlige stengler om sommeren.
Og noen nydelige svartelista lupiner.
↧
Turen gikk til Rød gård på Jeløya
Hanne -Sofie, kollega fra Kirkeparken vgs, hadde tatt seg sommerjobb i butikken Se min kjole i Bryggerhuset og bød på smaksprøver på hjemmelagde sukkertøy.
Jeg kjøpte duftnellik til hjørnet på verandaen.
Kveldshimmelen i går rett før tordenværet brøt løs.
The evening sky yesterday just before the thunderstorm broke.
↧
↧
Oransje himmel
↧
Vikingmarked i Landeparken ved Tunevannet
Dette er den 5. internasjonale Vikingfestivalen som arrangeres på et sted det har vært bosettinger langt tilbake. Ved Leikvoll, et steinkast unna, er det funnet en berlokk i gull fra yngre jernalder.
En applikasjon av flere aktiviteter. Hele leiren var full av folk som drev med nålbining, farving av garn, veving på opstadvev, driving av kobber, smelting av jern, støping, smiing, spikking, treskjæring, lafting, matlaging, urtetørking, preging av skinn osv
Ikke noen vikingleir uten et skikkelig slag! På vannet seilte et vikingskip uten å bli tatt bilde av!
Til slutt fikk vi prøve oss i å tvinne snor på vikingvis!
Viking kalender
↧
Momentum, ikke alltid like lett å begripe seg på moderne kunst!
Av og til er det nødvendig med omviser som kan gi publikum assosiasjoner eller føre oss på sporet til et aller annet, en opplevelse vi ikke ante vi kunne få!
↧
Vakkert Solhatt
↧
↧
Farver fra fortida
↧
Västkusten sørover til Orust sine perlagoniar
Pelargoniamuseet ble en nedtur. Hvorfor kalle det museum når det er en samling? Det mangla både formidling i form av plansjer, informasjon om de ulike plantene og et arrangement som hadde gjort at hver plante kom til sin rett. De var simpelthen bare satt opp på lekablokker som delte rommet inn i ulike soner. Her hadde de trengt en grafisk designer og en med kunnskap om formidling av kulturarv noe disse plantene faktisk er. Her er det en jobb å gjøre slik at forventningene kan innfris. Hjelper ikke om drivhuset rommer over 500 ulike sorter!
Her er dagens innkjøp. Er det mulig å si noe om personligheten til de som samler med utgangspunkt i hva slags pelargoniar det samles på?
Denne er litt merkelig. Jeg kjøpte flere jeg ikke hadde sett før... seks slag i alt. Det er lov å ta med seg fem potter med jord inn i Norge. Derfor fikk to planter en felles potte! Stiklinger telles som fullverdige planter, så det hjalp ikke å kjøpe dem! Skal nok presentere dem etterhvert...
Etter en fiskerett av kolje med lokal vri, ble det lokal dessert, varm rabarbra og jordgubb- "tårta" med vaniljeis.
Anbefalt!
PS Jeg fikk med meg to stiklinger likevel, fra blomstertønnene på utsiden mot veien! DS
Samtlige skal etter alle kunstens regler overvintre og komme en ny vår i møte i det grønne rommet i 2. etasje når den tid kommer. I år skal jeg mao ta hånd om dem sjøl igjen!
Pelargonmusèet:
En unik permanent utställning med syfte att visa pelargonsläktets mångfald. Samlingen är inhyst i ett av växthusen hos Orust Blommor, och tilltalar alla dina sinnen.Syn och doftintrycken från över 500 olika sorters pelargoner är imponerande. Strosa runt i en rogivande miljö och hitta din favorit.Kilde
Fra Grebbestad
Sträckningen är: Torpmotet (E6 och riksväg 44) – Skår – färja (Gullmarsleden) – Finnsbo – Lysekil.
Sträckan har en färjelinje över Gullmaren (Gullmarsleden), cirka 2 km lång, 10 minuter gångtid, och avgång var 20:e minut. Alternativ väg utan färja är E6 och länsväg 162 vilket dock är 60 km, alltså 32 km längre.
Neste "pelargoniastopp" blir ved Niklasdams Trädgård ved Kristinehamn litt senere i sommer...
http://www.niklasdam.se/
Neste "pelargoniastopp" blir ved Niklasdams Trädgård ved Kristinehamn litt senere i sommer...
http://www.niklasdam.se/
http://www.orustblommor.se/?page_id=6
↧
Tenk at du er blitt 18 år!
↧
Mer jeg ikke visste om pelargonia
↧
↧
Den gamle oransje redningsvesten
↧
Orustpelargonia ikke lenger uten navn
Norsk navn: Pelargonia
Botanisk navn: Pelargonium ssp
Høyde: Varierer med art og sort
Blomsterfarge: Rød, hvit, rosa
Blomstringstid: Blomstrer hele sommersesongen
Lyskrav: Sol
Jord: Mager, veldrenert jord
Vann: Tåler tørke. Vann når jorda har tørket opp.
Betydning botanisk navn: Pelargonium= Kommer fra det greske ordet for stork. Brukt fordi frøstanden til pelargonium kan ligne på et storkenebb.
En gruppe er såkalte duftpelargonier som omfatter en rekke ulike arter. Duftpelargonier kommer i mange størrelser, bladfasonger og blomsterfarger. Men det mest fasinerende av alt; du kan få dem i de utroligste dufter. Eple, kanel, ananas, kokos, furu, rose, peppermynte, sitron, appelsin, Cola, muskat, eukalyptus og så videre. Variasjonen er enorm, og i tillegg er plantene stort sett friske, villige og fordringsløse. Det er flott å dyrke flere sammen, og selv om plantene først og fremst dyrkes på grunn av estetikk og duft, kan bladene fra enkelte arter brukes i matlaging.
Stell
Duftpelargonier liker seg i potter og er svært lettstelte.
Jorda skal være veldrenert og ikke for næringsrik. Et godt tips er å blande godt med sand inn i jorda ved planting. Sett potta på et lunt og solrikt sted, og vær varsom med vanning og gjødsling. For mye gjødsel vil gjøre duften svakere, men vil nok øke blomstringen. Duftpelargonier er svært frodige og livskraftige. Om du kniper av toppskudd svarer planten med å bli tettere og enda frodigere, så her er det bare å høste blader.
Etter overvintring er det viktig å klippe planten godt tilbake når du ser den er i ferd med å komme i vekst. Dette stimulerer vekst og gir planten en vakrere form. Vær svært forsikring med gjødsling før planten en i svært god vekst. Det tåler de ikke!
Duftpelargonier bør plantes om i ny jord annet hvert år, samtidig som planta får en større potte om dersom røttene har trangt om plassen.
Formering
Duftpelargonier er svært enkle å dyrke fram fra frø i vanlig såjord inne om våren. Frøene spirer stort sett raskt, men la sådden stå en stund om enkelte frø ikke har spirt. Det hender det kommer noen sinker diltende etterhvert. Sett plantene utendørs når all fare for frost er over.
Pelargonier er veldig enkle å ta stiklinger av. Klipp av skudd og sett dem rett i såjord. Etter noen uker begynner røtter å bli synlige.
Bruk
Bladene fra duftpelargonia er spiselige, men man bør ikke bruke blader fra Pelargonium crispum fordi det har vært rapportert om tilfeller av mageubehang etter inntak. Duftpelargoniablader kan brukes i badevannet i tørket eller fersk tilstand. Bruk tørka blader i pot-pourri. Bladene fra enkelte sorter brukes til å smaksette drinker, desserter og siruper. Legg noen blader fra duftpelargonia i en tett boks sammen med sukker. Det gir et aromatisk sukker som egner seg til kakebaking og i desserter. Bladene kan også egne seg som garnityr.
Pelargonium graveolens kan brukes medisinsk. Informasjon i Urtekildens planteleksikon.
Overvintring
Mange bruker pelargonier som ettårige sommerblomster, og det er selvsagt en mulighet. Men det er ikke alltid så lett å få tak i favorittarten, så det kan lønne seg å forsøke å overvintre plantene. Plantene kan enten overvintre i vindukarmen eller kjølig, lyst og frostfritt. Overvintre plantene kjølig og vær svært nøysom med vanningen, både i løpet av vinteren og om våren når planten skal komme i vekst igjen. Stiklinger fra høsten kan overvintre inne. Kilde
http://www.scentedgeraniums.co.uk/scentedgeraniumscatalogue/prod_219185-fragrans-nutmeg-scented-pelargonium.html
http://www.scentedgeraniums.co.uk/scentedgeraniumscatalogue/prod_219185-fragrans-nutmeg-scented-pelargonium.html
↧
Grønnere på den andre siden av gjerdet....
↧