Quantcast
Channel: Vilt og vakkert
Viewing all 3403 articles
Browse latest View live

Vilt og vakkert blant rosene akkurat nå ...til tross for tørke

$
0
0



Fra rosebedet ved Eiriks plass nederst i haven!


Fremdeles en nyperose  ved steintrappa ned til drivhuset.




Foran kjøkkenterrassen: 




Mange roser kom aldri i flor denne sommeren fordi jeg ikke tok tørka på alvor. Jeg begynte å vanne for sent, og knoppene bare visna hen... Noen roser har tatt dette ad nota og har satt nye knopper, heldigvis!
I dag regner det faktisk litt, om det monner, vet jeg ikke!



Kulturminne Råholmen - steinbrudd

$
0
0



Informasjon: Type kulturminne
Art: Bergverk-gruveanlegg
Opprinnelig funksjon: Industri, fremstilling, produksjon
Vernestatus: Midlertidig fredet
Datering: 1900 tallet, andre kvartal 
Registrerte funn: Steinbrudd (uspesifisert)
Fylke: Østfold
Kommune: Fredrikstad
Lokalitets ID: 131078
1900 tallet, andre kvartal
Kategori: Teknisk/Industrielt minne




Kulturminnet består av (fra Askeladden):
Hele holmen er et kulturmiljø som består av en bronsealderrøys og et større stenbruddsområde. Stenbruddet ble opprettet av Folden Stenindustri i første halvdel av 1930-tallet og var i drift fram til midten av 1950-årene. Det er et av de best bevarte stenbruddene i Fredrikstaddistriktet. Bruddet på Store Råholmen var et finstensbrudd og momenthuggeri. Fremdeles ligger det igjen store mengder blokker med profiler og former. Anlegget har også en bevart skinnegang med vogner, samt et godt bevart kaianlegg av granitt. Her ligger også fremdeles kranen som fraktet blokkene.





Store Råholmen ligger vest for Kråkerøy i Fredrikstad kommune i Østfold.
Det ble mellom 1870 og 1960 i Østfold tatt ut store mengder granitt til diverse gater, bygninger og plasser. Et av de best bevarte steinbruddene fra denne tiden er Store Råholmen. Her finnes det brygge, kran, skinnegang, ferdige og ikke ferdige tilhogde steinprodukter. Tidlig på 1930-tallet tok A/S Folden Steinindustri i bruk stedet, og i alt sysselsatte de 136 mann. I 1942 begynte man her, som ved flere brudd rundt Oslofjorden, å fremstille steinblokker til Adolf Hitlers påtenkte seiersmonument i  Berlin. En 8 tonns kran som forøvrig ligger på stedet den dag i dag, løftet granittblokkene på 8 til 18 tonn. Flere av disse granittblokkene ligger også ennå på stedet.





Da man bygde Franklin D. Roosevelt-skulpturen på Akershus festning i 1948-49 ble råblokka på hele 90 tonn hentet ut her, men selve emnet veide «bare» 25 tonn. Det ble også tatt ut granitt til et lite åttekantet kapell i Nederland herfra.






Holmen inngår også i Kråkerøy-skjærgårdens naturreservat som ble etablert i 2010, og året før ble Store Råholmen fredet som kulturminne.




Jernbanelinja sør på holmen



og her ender den...




Tilbake til brygga og lastestedet.
På holmens topp ligger en gravrøys fra bronsealderen, (1700-500 f.Kr.), og på holmens vestside finner man flere jettegryter. Kilde
Det får bli bilder fra en annen tur!




Article 1

$
0
0



Endelig fikk jeg tynna ut druestokken i drivhuset, bort med mange og store blader og nye skudd uten frukt. Har ikke peiling på om jeg gjør rett.... I iveren fulgte også noen drueklaser med. Kan de modnes på "glass"? Nok en sesong med blå druer ser ut til å bli go´. Det bugner. Burde nesten ha starta vinproduksjon!




Det var også stor avling i fjor. Mange klaser hang altfor tett. Dermed fikk muggsoppen ypperlige forhold, noe jeg har forsøkt å hindre i år.

Pelargonia tetragonum - Orustpelargonium

$
0
0



Pelargonia tetragonum vokser langs bakken i Sør-Afrika, ble jeg fortalt av en ekspeditør. Jeg kan ikke huske å ha sett den der, men så kan det hende det heller ikke var blomstringstid for den da jeg var der i høstferien for snart tre år sida.




Blomsten er veldig elegant - og skjør! Stilken knekker med litt ubetenksom behandling. Potta falt ned fra terrassebordet og dermed var den brekt. Ned i jord med den i håp om at delen slår røtter, og en ny plante vokser fram...


Litt av noen priser, men så er de ikke å få kjøpt over alt heller da...

Ismene´sulphur Queen, Hymenocallis

$
0
0





Ismene ´sulphur Queen, Hymenocallis
Unik blomstform!

En ganske unik blikkblomst med hvite og grønne blomster. Ismene 'Sulphur Queen' (Hymenocallis festalis) har en eksepsjonell og nydelig duft som minner om liljekonval med tilsatt overtoner av sitron, og det er en perfekt blomst å sette i vase. Løkene kan plantes i haven og vil også være en fryd i en stor potte eller patiobeholder. Blomstrer om sommeren, hver løk produserer flere stengler, hver blomsterstamme bærer 2-5 hvite/grønne blomster! Ismene er også kjent som edderkoppelilje eller peruansk påskelilje. 
Den vokser opprinnelig langs fjellsidene i Mexico tidlig på sommeren, men klarer seg godt i vårt klima.
Hjortebestandig, trives godt i potter og er attraktiv for sommerfugler!


Så blomstrer valmuene jeg sådde

$
0
0




fra frø i en pose jeg hadde liggende. Den er liten og tander, stilken ikke høyere enn 10 cm. Det likner veldig på en type opiumsvalmue. Vakker er den uansett.

Fakta om valmuen
Norsk navn: Valmue
Latinsk navn: Papaver
Antall ville arter i Norge: 3
Såing: mai/juni
Blomstrer: juni-august
Valmuer i hagen
Sibirvalmue (Papaver croceum)
Opiumsvalmue (Papaver somniferum)
Orientvalmue (Papaver orientale)
Tulipanvalmue (Papaver glaucum)
Kornvalmue (Papaver rhoeas)
Valmuer som vokser vilt
Fjellvalmue (Papaver radicatum)
Kolavalmue (Papaver lapponicum)
Såing
Så valmuene i mai/juni. Da vil de blomstre i løpet av 6 uker.
Valmuer er enkle å så. Så de gjerne på en vindstille dag. Om du ønsker å hindre valmuene i å spre seg før de har slått rot, kan du blande valmuefrøene sammen med litt jord før du sår dem.
Ikke bruk tid på å plante valmuene innendørs eller i drivhus før de settes ut i hagen. Rotnettet er svært sårbart og rives fort i stykker ved omplanting.
Valmuer er også selvsående. Valmuen er dermed genial hvis du ønsker en blomstereng som vokser vilt år etter år.
Jord
Valmuer vokser og trives best i lett og sandete jord.
Lys
Valmuer trenger mye sollys.
Levetid
Det finnes både flerårige og 1- og 2-årige valmuer.
Stell
Valmuen passer seg selv. I spesielt tørre perioder med sterkt sollys bør du gi dem litt vann. Optimaliser vekstvilkårene for dine innførte valmuearter ved å gjødsle dem en gang i blant.



Den første

Valmuefrø
På grunn av valmuenes mange frøbærere og evne til å spre seg, kan de raskt kan farge hele blomsterengen rød.
Høst valmuefrøene når blomsten er avblomstret. Valmuefrøene kan fint lagres. Har du noen få kvadratmeter med valmuer, er du selvforsynt med frø året rundt.
Opium og morfin
Opiater kommer fra opiumsplanten (Papaper somniferum) Det virksomme stoffet utvinnes ved å tappe frøkapslene for saft og la saften tørke inn. Opiumsvalmuen vokser som importert prydplante i Norge.
Buketter

Valmuen er vakre samlet og setter farge på blomsterbuketten. Sørg for å plukke de om morgenen før de er springe ut, for å unngå at kronbladene detter av. Dypp de avklippede stenglene i varmt vann. På denne måten blir det lettere for planten å suge til seg mer av vannet i vasen.Kilde

Valmuekranser ble brukt ved flere guder, men vanligst ved søvnens gud, Hypnos, den romerske Somnus og dennes sønn Morfeus, drømmenes representant. I tillegg var dødens gud Thanatos og romernes Mors ofte prydet med valmuekranser.Kilde

Kjempeverbena, Verbena bonariensis, fra Riga

$
0
0



Jeg har hatt en diskusjon med en nabo og en niese om hvorvidt den er flerårig eller ettårig. Jeg mente at den ikke kommer igjen året etter, og det fikk jeg bekrefta av en ansatt på et gartneri også, men min nabo hadde fått annen informasjon og min niese var veldig påståelig ang at jo den er flerårig. Da begynte jeg å tvile! Nå har det seg sånn at vi alle kan ha rett. En liten kikk på flere nettsider bekrefter det.

Kjempeverbena kan overvintres frostfritt som plante eller som rotede stiklinger som plantes ut året etter.KildeI mildere klima vil kjempeverbenaen klare vinteren, men hos oss dør den ned så vi må må satse på nye planter fra frø. (Den har klart vinteren i Stavanger, men blir finere fra frø).Knuts Hage
Spirene over er fra frø jeg tok hjem fra Riga i september i fjor. Vil de blomstre innen frosten kommer? Uansett vil jeg ta dem inn og i tillegg ta stiklinger. De får stå sammen med pelagoniane. 



Kunstnerhjem

$
0
0



Den til venstre skal bli rød, den i midten guloransje og den bakerste grønn!




Setene skal bli beisa som gulvet på Lia, men maletaburetten til faren min skal forbli slik den er med alle maleflekkene... 
Etter inspirasjon fra Carl Larssons sitt hjem, skal disse taburettene fra hvert sitt prestegjeld, få et nytt liv! Søsteren min og jeg drar til Sundborn i morgen!


I Falun skal vi bo på Olsbacka gård og ved Mora Wiborggården.


Klipp: 
Carl Larsson kjenner de fleste, og i Sundborn besøker vi hans hjem. Der får vi en fantastisk innsikt i hans kunstneriske verden. Ikke bare malte han, men han var også en ivrig interiørdesigner og multikunstner som satte sitt preg på hver millimeter av familiens hjem. Vi besøker også et pottemakeri  i Sundborn.


Morakniven og Dalahesten blir produsert i Mora som også er mål for Vasaloppet. Anders Zorn var fra Mora og i sin tid var han Sveriges rikeste mann. Rikdommen kom fra hans karriere som portrettmaler i Amerika. Han kom tilbake til Mora og brukte mye av pengene sine her til beste for hele samfunnet. Blant annet samlet han gamle hus fra området og i dag er Zorns Gammelgård et stort og populært friluftsmuseum. Ekteparet Zorn donerte hele sin samling til den svenske stat.


De to innsjøene Siljan og Orsa ligger henholdsvis nord og sør for Mora. Rundt Orsa finner man mange små idylliske smågrender og hele syv gamle gårder i området er på Unescos verdensarvliste. Siljan har flere kunst- og håndverksbedrifter, og blant annet produseres håndtrykte tekstiler her.




Denne turen ble raskt fulltegna, og da er det ikke annet enn å kjøre egen bil til Sundborn og Carl Larsson-gården, omvisning hverdager kl. 11:00 og lørdag - søndag kl. 13:00. Vi har besøkt Selma Lagerlöfs hjem Mårbacka før, så det sløyfer vi denne gangen. 
Carl Larsson (1853-1919) var svensk maler og tegner, og hans hjem er viden kjent for sitt interiør i jugendstil. Hans akvareller med motiver fra eget hjem og familieliv er i dag populære over hele Skandinavia. 
Vi spiser lunsj på Restaurant Hyttstugan som serverer verdensarv buffet! De bruker bare lokale varer og lover oss en god matopplevelse.
Dagen etter kjører vi til Mora og besøker Anders Zorn-museet. Anders Zorn (1860-1920) var i sin tid en av Sveriges rikeste menn, maler og grafiker. Han bodde i Mora og hans hjem er i dag museum. Zorn og hans hustru Emma har betydd mye for Mora-samfunnet og han bygget også opp Zorns Gammelgård, et kjent friluftsmuseum. Zorn regnes i dag som en av Sveriges største kunstnere.
Lunsj i Cafe Zorn.

Hvorvidt vi tar oss tid til dette, får tida vise:

Etter lunsj kjører vi langs Siljansjøen sørover til Leksand. Der besøker vi Jobs Handtryck, der det blir guidet rundtur i verkstedet. Her finner vi håndtrykte innredningstekstiler i klassiske blomstermønstre, men også nyutviklete mønstre. Dette er svensk interiørdesign på sitt beste!

På vei tilbake til Mora gjør vi en kort stopp i Rättvik. Her besøker vi Nittsjö Keramikk som har aner tilbake til 1843. Her dreies vakre serviser, figurer og potter i tråd med gamle tradisjoner og på verkstedet kan en gjøre kupp på 2. sorteringsvarer.

Ca kl 1730 er det tid for å vende tilbake til hotellet vårt i Mora.
Vi stopper i Torsby og besøker kunstnerhjemmet Bovilgården der det blir en liten omvisning. Kunstneren Bo Vilson (1910 – 1049) var mest kjent som tegneserie-tegner, med blant annet den Nordiske Gudaserien og Tusen og en natt. I dag er Bovilgården et kultursenter der det med mer arrangeres Sveriges Tecknarfestival og andre skiftende utstillinger.

Etterpå blir det lunsj på vakre Sahlströmgården ikke langt unna. Denne gården ble et kulturelt møtepunkt da søsknene Bror, Anna og Ida overtok driften etter sin far. Ida var tekstilkunstner, Anna malte og lagde grafikk, mens Bror var skulptør og maler. På gården finnes fortsatt mange av deres arbeider og en butikk med både norsk og svensk kunsthåndverk.

Bestilling: Vid lunchbokning i samband med visning på Carl Larsson-gården kan Världsarvsbuffén bokas via Carl Larsson-gårdens bokningskontor.

Telefon: 023-600 53
ZORNMUSEET
1 juni – 31 august 2017
09.00 - 17.00
Kombibillett til Zornmuseet og Zorngården: 160 kr
ZORNGÅRDEN
1 juni – 31 august 2017
Kl 09.30 – 16.00
(guidede visninger hver hel og halv time), 45 minutter

http://www.svensktkulturarv.se/dalarna/zornmuseet/zorn-och-frankrike/
http://www.carllarsson.se/besok-oss/
http://www.cafezorn.se/##fikalunch
Kulturarvkortet
http://www.gardsjoantik.se/kontakt.html

Brukthandel på veien der en glasskuppel til parafinlampe venter...  og vi skal en tur innom Nicklasdams trädgård!



Pelagonia gibbosum maroon fra Orust blommor

$
0
0



Jo mer ettertrakta, jo dyrere.... men den er verdt det da.....


-  Enkle, små, limegrønne/gule blomster, med brunt felt ytterst på kronblada.
– Kålfarget, blågrønt, -sprøtt bladverk.
– Dufter banan. Nattdufter

– Meget spesiell vokseform/ -måte. Dyrk den gjerne mot et espalier.Kilde

Om behandling: Pelargonoasen


Min hengende jordbæråker

$
0
0



Når det ikke lenger er plass i bedene, må en kreativ løsning til. Gamle potteskjulere er tatt fram og hengt i morelltreet som heller ikke denne sesongen bærer frukt. Det kan ha sin enkle forklaring i år: da det var tid for pollinering, var det kaldt, regn og blåst. Ingen insekter gadd å være ute å jobbe i denslags vær!






Sikoriplanta har aldri vært flottere

$
0
0



Tørke, sol og varme er hva den trives i - det har den fått i mengder fram til nå!



Hvordan går du? Monthly Makers Juli

$
0
0




Dette er mitt første imovietrailerprosjekt! På rulleteksten står det at "pappa" er med, men det er ikke riktig. Jeg glemte å fjerne "malteksten" skikkelig, og etter å ha eksportert den, og lasta den opp, oppdaga jeg feilen. "Pappa"  får bare bli stående...
Dette er slett ikke noe "skrytearbeid", men en spe start på å lære hvordan imovie virker. Her gjelder det som alltid å ha et godt forarbeide, noe jeg mangla siden dette ikke var planlagt, men et stunt en sen mandagskveld. Nå er det bare å utforske videre alle variablene av funksjoner.
Det er mange måter å gå på, og mange måter å beskrive det på. Elevene var litt usikre på hva å stubbe er.... Ikke rart for det vet vel ingen?

Det er bare en liten stubb å gå er eneste uttrykk i så måte!

En kombinasjon av ordene stabbe og subbe lar seg lett omskape til stubbe, men hvordan kombinere de to måtene å gå på, det er ikke så enkelt!
Her er litt gange-underholdning, klikk på bildet!





Her er en liste over en "håndfull", noen sære og noen vanlige, måter å gå på.
Kunne vært gøy om noen kan demonstrere for meg noen av de rare måtene å bevege seg på fra A til Å.
Søndag er det Blogger´s Sunday Walk  - og kanskje det hadde vært en idé å prøve ut nye måter å gå på da???
Ta en videosnutt og legg den ut på bloggen din... og kommenter på mitt innlegg søndag!



lange ut
flakke
flannere
lunke
liste
luske
hanemarsjere
marsjere
snære
snike
snuble
smyge
sno
sprade
sprette

Lista over inneholder 36 måter å gå på der s er første bokstaven av totalt 91, dvs  nesten 40%.
Merkelig at det skal være sånn... og til sammen begynner over halv parten på enten s ellet t, rettere sagt 61,5 %!


Les i morgen om hva BSW kan gjøre med deg på søndag!
Heng med... 
Mer info i fana over!

Normal gange, en gammel animasjon: 


Klikk

 Et skikkelig Fredrikstad-uttrykk er:
Bælmoro å jangle, tælle og vele.... på vollane!
I oversettelse: Skikkelig moro å tulle og tøyse, å gå og å surre og rote... på vollene!
Jeg tok turen til vollane i landets mest attraktive by å bo i!






Gör något du aldrig testat:
 skapa med en ny teknik
 skapa i ett ovanligt material
 skapa på en ny plats
 skapa i ett annat land
 skapa på ett annorlunda sätt
 skapa med ett nytt verktyg
 skapa med en vän
 skapa något på en kurs
 skapa något för Monthly Makers (ifall du aldrig testat det!)

…plötslig har du gjort något du aldrig testat. Då är det bara att fota, dela och länka i mitt bidrag mellan 20-28:e juli!

Traileren til dette innlegget er altså mitt bidrag til Monthly Makers denne måneden!
http://www.theglassberg.com/monthly-makers-juli/
http://www.beahallberg.se/2017/06/05/monthly-makers-juni/
Junibidragene

Ikke akkurat som Thelma og Louise,

$
0
0



men søsteren min  og jeg har vært på biltur og fått minner for livet! Første natt sov vi helt alene i anekset til en liten herregård ved Falun i Sverige. 
Vi klarte å kjøre oss bort i mørket, uten kart og dårlig syn...  vi tok av feil i rundkjøringa og endte på motsatt side av motorveien, så vi måtte ha hjelp hjemmefra til å finne fram, dagen teknologi er godt å ha av og til!




Her ble vi møtt av Laban en gammel labrador. Herren i huset er psykiater og har sin praksis i låven! Fruen i huset er pensjonert rektor med språk som fag, en dobbeltgjenger til min kollega Tove, både av utseende og av yrke er de like!




Haven var frodig, men været innbød ikke til å ta frokosten utendørs. Den ble servert i den gustavianske spisestua.




Nesten bare historiske roser med en utrolig nydelig duft....




Nederst i haven var det drivbenker og veksthus med  modne druer og tomater.


Morning glory er rosa i Sverige - inte dumt!


Det ble med den ene natta. Fra herskapelig i Falun til drengestua på loftet i et hus fra 1700-tallet i Boda hvor vi sov neste natt! 




Les om hva Blogger´s Sunday Walk kan gjøre med deg... start i dag eller i morgen!

$
0
0



Visit Fredrikstad og Hvaler
For English readers,check the web-site
Teksten oversatt fra engelsk: 
Her er den beste typen trening for hjernen, ifølge forskere.
Verdt å prøve, bli med på hver eneste BSW, og ta turer innimellom også!

Sjølsagt ønsker alle en helt naturlig måte å løfte humøret på, forbedre hukommelsen, og beskytte hjernen mot aldersrelatert kognitiv svikt! Kom i bevegelse.

Et vell av nyere forskning, inkludert to nye studier publisert i vår, tyder på at noen former for trening som øker pulsen og som får deg i bevegelse og som gjør deg svett over tid - kjent som aerobic trening, - har en betydelig, overveldende gunstig effekt på hjernen.

"Aerobic trening er godt for hodet, akkurat som det er for hjertet", skriver forfatterne av en ny artikkel i Harvard Medical School bloggen, Mind and Mood.

Humøret kan løftes etter bare noen minutters sykkeltur, mens det å få bedre hukommelse kan ta flere uker.

Det betyr at den beste typen trim for hjernen din er enhver aerobic trening som du kan gjøre regelmessig og konsekvent i minst 45 minutter om gangen.

Avhengig av hva du ønsker å oppnå, kan du prøve å gjøre en rask spasertur eller en joggetur til daglig rutine. En pilotstudie av personer med alvorlig depresjon viste at å gå 30 minutter på tredemølle i 10 påfølgende dager var "tilstrekkelig til å produsere en klinisk relevant og statistisk signifikant reduksjon i depresjon."

Aerobic trening kan også hjelpe folk som ikke lider av klinisk depresjon, til å føle seg mindre stressa ved å bidra til å redusere nivåene av kroppens naturlige stresshormoner som adrenalin og kortisol, ifølge en fersk studie i Journal of Physical Therapy Science.

Hvis du er over 50, antyder en studie publisert i British Journal of Sports Medicine at de beste resultatene kommer ved å kombinere aerobic og styrketrening.
Det kan omfatte alt fra høyintensiv intervalltrening, som 7-minutters trening, Yoga med dynamisk flyt, som innbefatter styrke-bygning med planker og push-ups inkludert " hjerte-pumping og danseliknende bevegelser".

En annen studie publisert den 3. mai 2017 gir ekstra støtte til forskning av voksne i alderen 60-88 som viser at å gå i 30 minutter fire dager i uka i 12 uker, styrker tilkobling i et område av hjernen der "sono stati" forbindelsen svekkes og derav hukommelsestap.

Forskere er fortsatt ikke sikre på hvorfor denne typen trening ser ut til å gi hjernen et løft, men studier tyder på det har å gjøre med økt blodstrøm som gir sinnet frisk energi og oksygen.

Og en fersk undersøkelse hos eldre kvinner som viste mulige symptomer på demens, fant ut at aerob trening var knytta til en økning i størrelsen på hippocampus, et område i hjernen knytta til læring og hukommelse.


Joe Northey, hovedforfatter av den britiske studien og forsker ved University of Canberra, sier hans forskning tyder på at alle med god helse over 50 år, bør trene aerobic i 45 minutter til en time på så mange dager i uka som mulig.

ERIN BRODWIN, Business Insider


Så mitt forslag er: 
legg inn 5 minutters pauser med aerobicøvelser 10 ganger på turen, så blir vi så mye mer fornøyde resten av dagen!


So my suggestion is:

Add 5 minute breaks with aerobics exercises 10 times during the walk, then we'll be so much more happy the rest of the day!


Bildet er tatt under et foredrag holdt av Arne Holte om livsmestring.

Husk godt egna fottøy! 



Kryss av 29. oktober i kalenderen for høstens BSW utfordring!
Mark the 29th of October in the calendar for the BSW- Autumn challange!

Sommerens Blogger´s Sunday Walk

$
0
0

Hvaler
Fredrikstad

Misvisende informasjon, mer regn på Hvaler under grå sky, mindre regn i byen under regntung sky!
Samme grafikk for begge steder under: 





Jeg har ennå ikke kommet meg ut, tidspunkt og mål er ennå ikke bestemt, turkameraten er klar. Været er ikke på vår side i dag, veldig ustabilt og skiftende, så det er om å gjøre å velge rett turtøy og ikke vente for lenge.....
Det er tydelig at Spot er ivrig etter å komme på tur, for i løpet av den siste timen har han vært to ganger på rømmen i nabolaget.
Jeg har fått ny mobil med ekstra flott linse, men jeg synes at farvegjengivelsene ikke kan måle seg med hva speilreflekskameraet mitt uansett gjengir. Jeg har utforska to ulike kameravalg. Det var grått vær under turen, og det vises tydelig på noen av bildene, veldig grå natur!

Målet ble Ødegården bare noen minutters kjøring fra hjemmet siden været var så utrygt.


Her er det noen enkle boplasser fra eldre og yngre steinalder. Vi passerte to av dem på stien, begge fra eldre steinalder.

Bekken er helt tørka ut, regnet som kommer, trenger vi!
 Kjempemaurtue, aktiviteten var stor
To maur ble faktisk med meg hjem!
Den første boplassen
Her er det urskog!
Skogen er full av sopp!
 Boplassen der skogsveien krysser stien?
Det er ingen skilt som viser eksakt hvor kulturminnet er!
Så mange blåbær har vi ikke sett tidligere denne sommeren.
Artig treformasjon!


Vi gjorde som Tove oppfordra til i sitt siste blogginnlegg, spis bær!
Turen ble ikke lang, for oppholdet varte ikke lenge, en snau time.





Jeg plukka ut fem gangarter fra lista på fredag, alle med bokstaven t i starten, prøvde dem ut og resultatet sees her:




Mannen min syntes ikke jeg trava riktig under første opptak, så det måtte bli to, og andre opptak vises på innlegget her.

Synonymer for å trave:

drive omkring ; fyke ; spasere ; spankulere ; ta beina pć nakken ; springe ; ile ; spurte ; pale ; galoppere ; ruse ; jage ; jogge ; sprenge ; pilte ; rase ; traske ; luske ; promenere ; loffe ; fly ; gå ; skynde seg ; vandre ; småspringe ; renne ; trabulere ; fly som en vind ; løpe ; streife ; fare ; sprinte ; kute ; beinfly ; haste ; pile ;


Å tutle var helt ukjent for meg. Kan noen tippe i hvilken rekkefølge jeg går ifg lappen over?

Til alle som går tur i dag, skriv inn i kommentarfeltet under en beskjed om at tur er gått!





En dag i Karin og Carl Larssons hjem i Sundborn

$
0
0



Sundborn er et iddylisk lite samfunn på landet litt nordøst for Falun. Her arva Karin ei lita stue, kalt Lilla Hyttnäs, som senere skulle bli hjemmet til familien på ti med stort og smått. Huset er bygd på flere ganger og fikk til slutt 18 rom. Hvert enkelt av dem er innreda unikt med Karins tekstiler og Carls dekorasjonsmalinger."Genom en lek med olika stilar fick varje rum sin speciella karaktär."





Det er ikke lov å ta bilder inne, så da blir det bare eksteriørbilder på bloggen.




Huset har seks ulike fasader!




I haven vokser blomster med de svenske farvene...




Carl Larsson dekorerte den lokale kirken, alterveggen




og det nordre transeptet.




Familien ligger begravd på kirkegården.





Fra Kirkegata, bak stakittgjerdet gror det hvite geiterams. Det må da være en sjeldenhet?




Wiborg, en gård fra 1700-tallet

$
0
0



På porten hang denne beskjeden til oss, så da var det bare å sette seg på trappa og vente... etter en tur rundt i haven!




Vi fikk rom på loftet i den eldste bygningen. Var det her tjenestefolket hadde sovet?





Høyloftet fungerte som storstue. Her ble frokosten servert.




Over alt var det gamle, vakre møbler, gjenstander, verktøy og håndarbeider. 




Kveldstur



Over senga hang  Akssamlerne malt av Millet, som jeg også har stående en kopi av på nattbordet hjemme.



Frokost i kulturelle omgivelser, rene museet.




Årets første sommerfugl ble etterfulgt av to til

August 2001

$
0
0



Gamle minner, sms fra sønnen første gang han kryssa Sørnorge ved Dovre i august 2001 og en tegning av regnbuen fra barnebarnet, 2014.

Fint,
naturen her i fjella og på vidda er helt konge!
Har sett tåkeskyer rundt fjellene, isbreer, kjempefjell med fosser, med grønt vann..
og regnbuer og solstråler i daler.

BSW Summer 17, oppsummering

$
0
0



Det ble visst bare med oss tre deltakere på disse søndagsturene i slutten av juli. Det er ikke bare interessen for BSW som er laber. Det meldes i nyhetene om synkende deltakelse på alle arrangementer med fysisk aktivitet. Ønsket om å delta har aldri vært så lavt noensinne. Hva kommer det av? Det er jo stor fokus på hvilken betydning det har for oss å holde oss i god form.
Annie med bloggen Med ögon känsliga för blått besøkte foreldrenes stuga på Gotland. Landskapet der omkring er helt spesielt med sletter og krokete trær, en særegen natur.





Anne Mari på bloggen AMO sin blogg var hundepasser og måtte legge opp aktiviteten etter formen til hunden Bessie. De gikk på gressgrodde veier, en vei som i hennes barndom var hovedvei...




Fra min egen tur har jeg valgt et bilde av boplassen fra eldre steinalder som ligger like ved stien vi gikk for første gang.

En stor takk til dere som var så sportige å ta utfordringen det var å dokumentere turen dere gikk i anledning sommerens Blogger´s Sunday Walk. Høstens tur går av stabelen i slutten av oktober. 

Effekter av fysisk aktivitet

Viewing all 3403 articles
Browse latest View live